INSTITUT J. SERRAT I BONASTRE

ESO i Batxillerat

logoconsorci

cd logo v1

logo alexia

esf3.png

El dijous 17 de novembre l'alumnat de 4t d'ESO va visitar la Colònia Vidal (situada al municipi de Puig-Reig), una de les darreres colònies tèxtils que es va crear al Berguedà a finals del segle XIX i inicis del segle XX.

La visita a la Colònia estava dividida en dos grans blocs:

La primera part de la visita ens va portar a la zona on estava siutada la fàbrica i tota la maquinària associada a ella (una turbina Francis, una màquina de vapor...) i per a la producció d'energia, en aquest cas la hidràulica, així com el canal i la resclosa.

A la fàbrica, els alumnes van veure les diferents màquines que es feien servir per treballar el cotó: obridora, carda, contínues, metxera, telers de garrot, etc..

Els guies ens van explicar les feines específiques que feien els homes, les dones i els nens a la fàbrica, tots ells amb jornades maratonianes de més de 8 hores.

La segona part ens va permetre conèixer qüestions del dia a dia de la vida a la colònia: com eren les cases (en què acostumaven a viure més de vuit o nou persones), els serveis de què disposaven els residents, l'ambient profundament religiós que regia la vida a la colònia, etc..

També vam tenir l'ocasió de visitar les dutxes comunitàries per a homes, la barberia, la fonda, la primer oficina de la caixa d'estalvis de Manresa, el bar , el cinema, l'hort, l'escola i el safareig.

AGENDA

Desembre 2020
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Punt JIP